O1 Kombi jak podłączyć glośniki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mariombm
    Classic
    • 2011
    • 27

r2r, wiesz chłop tyrał pewnie , jak piszesz, ładnych parę lat na te auto, dlatego tak się "troszczy"
    W jego wypadku wołałbym używane , tańsze auto i tak się nie pier.......no ale każdy ma to co lubi
  • seba12a
    Ambiente
    • 2010
    • 142

Pytanie jak mam podłączyć 4 satelity (z przodu i tyłu) i 4 głośniki do jednego radia ? Czy trzeba zwrotnice ?

Czy jak to bo teraz mam tylko 2 glosniki z przodu ? Octavia miała oryginalnie sateltki czy to tylko takie pierdoły ?

I mam pytanie jak zrobić ? wrzuce do bagaznika 3 drożne to mozna wsadzic jeszcze satelitki do pasażerów bo tam przy klamkach chyba jest miejsce na satelity ?
    Zarabiam - podatek, lokata - podatek, kupuje auto -podatek, benzyna - 3zł podatku, sprzedaje samochód podatek. Ile % zostaje z moich pieniędzy ? 20% ?

Komentarz

• Nexus6
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 4847
      • Volkswagen

zapoznaj się z FAQ: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=2753
      bedziesz wtedy wiedział o czym mówisz
      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• seba12a
        Ambiente
        • 2010
        • 142

Nic nie ma nie chce rozbierać pół samochodu tylko wstawić w fabryczne miejsca pierdziawki z przodu troche lepsze z tyłu normalne.

No i zapytam po kolei.

Czy te obudowy tweetery maja jakieś głośniczki w sobie czy to atrapa jest, żeby wsadziś sobie swoje? Czy w o1 k można przy tylnich drzwiach klamkach sa takie siateczki wstawic tam jakies tweetery czy to atrapa czy nie wiem co ?
        Zarabiam - podatek, lokata - podatek, kupuje auto -podatek, benzyna - 3zł podatku, sprzedaje samochód podatek. Ile % zostaje z moich pieniędzy ? 20% ?

Komentarz

• ahmed799
          RS
          • 2009
          • 6871
          • Ford

Zamieszczone przez seba12a
          przy tylnich drzwiach klamkach sa takie siateczki wstawic tam jakies tweetery czy to atrapa czy nie wiem co ?
          mozna wstawic tam tweetery, ja mam u siebie fabrycznie zamontowane

филип
          Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• seba12a
            Ambiente
            • 2010
            • 142

no ok a teraz niech mi ktoś powie jeszcze
            nie chce narazie wzmacniacza więc
            z tyłu zamontuję pierdziawki 4x6 ( jeden głosnik Rodzaj : 2-drożny coaxial)
            z przodu jakies hertze system dwudrożny 2 słośniki i zwrotnica

Czy da się wstawić jakoś tweetery do tych drzwi tylnich ? Bo końcówek chyba już nie będzie wolnych więc jak to podłączyć ?

Komentarz

• splawik
              L&K
              S_OCP Member
              • 2006
              • 1292

zy da się wstawić jakoś tweetery do tych drzwi tylnich ?
              W fabryczne miejsce.
              A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
              AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
              O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
              -------------------------------------------------
              Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• seba12a
                Ambiente
                • 2010
                • 142

tak w fabryczne ale jak to zrobic bo juz będa podłączone 4 kable do radia więc jak podłączyć jeszcze 2 tweetery.

Trzeba zastosować połączenie równoległe czy szeregowe i czy pierwszy powinien być głosniśnik czy tweeter czy nie ma znaczenia ?

może ktoś zrobić jakiś schemat ?

Komentarz

• splawik
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 1292

seba12a,
                  Równolegle do tylnych możesz zrobić, tak najprościej. Coś na styl przednich, tam wysokotonowe też są równolegle z tymi w drzwiach.

Komentarz

• seba12a
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 142

może mi ktoś pokazac na allegro te kostki do rónoległej co rodzielaja z 2 kabli (+-) na 4 2+ i 2- )? czy wlutowac na stałe 2 kable od tweeterów i głośników w jeden ?

te tweetery muszą miec wbudowane zwrotnice no nie ?

Komentarz

• ROBAL_26
                      RS
                      • 2010
                      • 2325
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

seba12a ja wymieniałem u siebie wszystkie oryginały na nowe i mogę tobie powiedzieć ,najpierw upewnij się czy masz fabryczną instalację rozłożoną w aucie że wystarczy zakupić głośniczki i słuchać czy musisz sam ją wykonać :shock: ,na tył przy podszybiu polecam tobie hertza 4x6 dobre i czysto grają,u mnie od tylnych głośników do tweeterów w tylnych były przewody także wystarczyło tylko podłączać i cieszyć się muzyką :szeroki_usmiech .powodzenia :diabelski_usmiech
                      Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• seba12a
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 142

przewody były a głośników nie ? Czy były głośniki ? Gdzie sprawdze czy są kable w bagażniku ? W którym miejscu jest wyjscie kabli ?

zeby te teetery zamontowac trzeba całe drzwi rozbierać ?

Komentarz

• ROBAL_26
                          RS
                          • 2010
                          • 2325
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

o kolego,niestety do tego celu musisz zdemontować jeden z boków w bagażniku,otwórz jeden ze schowków w bagażniku delikatnie wypnij obudowę słupka przy lampie (2 plastikowe zatrzaski) pod nią są 2 wkręty,zdemontuj roletę złóż kanapę ,w miejscu mocowania rolety znajduje się 3ci wkręt,odkręć 2wie plastikowe nakrętki na plastikowej osłonie nadkola od strony kabiny i pod tą osłoną znajduje się ostatni 4ty wkręt.i powinno już zejść te hertzy są 2-drożne mieszczą się na styki.powodzenia kolego :szeroki_usmiech
                          ps.jest trochę roboty ale teraz to mógłbym to zrobić z zamkniętymi oczami 8) :szeroki_usmiech
                          do tweeterów wystarczy zdemontować zaślepkę -przesłonę tweetera przy klamce

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

Komentarz

• seba12a
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 142

jak zdejmę maskownice od tweeterów to tam powinny wystawac odrazu kable ?

Komentarz

• splawik
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 1292

jak zdejmę maskownice od tweeterów to tam powinny wystawac odrazu kable ?
                              Jeśli są to tak, jak nie to ciągniesz.

Komentarz

• Kolasek
                                Classic
                                • 2010
                                • 6

Witam. A może zrób tak :
                                Przód satelitki i midbassy daj odseparowane (zwrotnica) - wszystko w drzwi.
                                Z tylnymi drzwiami nic nie rób - daj sobie spokój z tymi 2 pozostałymi satelitami, tylko daj na tylne półki te hertze co Ci kolega proponuje.
                                Na samym radiu to Ci ładnie powinno zagrać.
                                Ja tyły mam odłączone (ory skodowskie ).
                                Przód to odseparowane Tonsile topspeed 1700 na wzmaku blaupunkta 260, a bagażnik to sub
                                alpine z monowzmakiem, jednostka sterująca Alpline . Pozdrawiam

Komentarz

• seba12a
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 142

Tak chcę tylko te satelitki jeszcze a jak już bedzie zrobione połączenie równoległe to co mi szkodzi wpiąć

przód hertze ze zwrtonicami jakies tanie w przyszłości wzmacniacz pod hsk ewentualnie tańsze esk

Z tyłu hertze albo magnaty 4x6, żeby tylko pasażerowie słyszeli + te tweetery jak beda kable położone oryginalne.

Komentarz

• sew1981
                                    RS
                                    S_OCP MemberModeratoRS
                                    • 2009
                                    • 10918
                                    • Fiat

seba12a, ja bym chyba nie kombinował z tweeterami w drzwiach tylnich. Chyba ,że masz kable pociągnięte.
                                    I tak 4x6 są dwudrożne z tweeterami, więc walnij w tył coś takiego i będzie spokój:

"góry" i tak powinien być nadmiar...z tyłu ma być coś słychać poprostu, w OI tył jest do banki rozwiązany.
                                    Zajmij się lepiej dobrym wytłumieniem przodu i dobrymi głośnikami tam.

Komentarz

• ROBAL_26
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 2325
                                      • Octavia I combi (1U5)
                                      • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

witam koledzy ,mając zamiar zakupu głośników zwracajcie uwagę na moc w RMS-ie a nie ogólną, bo co z tego że te alpiny mają 150wat jak rms-u tylko 20wat :roll: ,miałem bodajże takie wcześniej i też myślałem że wystarczą i po 2 tygodniach wymieniłem je na hertza i jest naprawdę ogromna różnica :shock: 8) .pozdrawiam :szeroki_usmiech

Komentarz

Pracuję...